Hvordan virker graviditetstester?

Hvordan virker en graviditetstest?

Teknisk sett viker en graviditetstest ved at den påviser hormonet HCG (Humant Chorionic Gonadotrophin) i urinen. Dette hormonet produseres av det befruktede egget etter at det har festet seg til livmoren og foretatt de første celledelingene.

Monoklonaleantistoffer knytter seg til hormonet og det er ved hjelp av disse at graviditetstesten finner HCG hormonet. En type farget antistoff er plassert i enden av teststrimmelen. Enden av teststrimmelen påføres urin, og dersom HCG hormonet er til stede vil det knytte seg til det fargede antistoffet. Uavhengig om antistoffet finner hormonet så vil urinen nå trekke seg oppover i strimmelen. Urinen vil så treffe en testlinje som er påført en annen type antistoff, som igjen knyttes til en annen del av HCG hormonet.

Dersom kvinnen er gravid vil HCG hormonet allerede sitte fast på det fargede antistoffet, og knyttes til antistoffet på testlinjen. Testlinjen vil nå bli farget. Ersom kvinnen ikke er gravid vil det fargede antistoffet passere testlinjen uten å avsette farge.

Tilslutt kommer urinen til en kontrollinje som er påført et tredje antistoff som knyttes til det fargede antistoffet. Denne kontrollinjen markerer at testen har funger, og om resultatet er gyldig.

Nedenfor ser vi en visuell fremstilling av hvordan en graviditetstest virker:

Bilderesultat for how does pregnancy test work chemistry

 

  1. Urin tilsettes på tuppen av graviditetstesten. Her ligger det et farget antistoff. Dette antistoffet knytter seg til hormonet HCG som vi finner i urinen dersom man er gravid. Deretter trekker hormon og antistoff videre oppover i strimmelen.
  2. Testlinjen inneholder et annet antistoff som knytter seg til en annen del av hormonet. Ved graviditet vil linjen farges.
  3. I kontrollområdet finner vi et tredje fargestoff som knyttes til det fargede antistoffet. Når denne linjen farges betyr det at testen har fungert.

De fleste graviditetstester har en følsomhet på 25mIU/mL. Dette forteller noe om mengden HCG hormon i urinen. Det må dermed være mer enn 25mIU/ml HCG i urinen for at testen skal bli positiv.

Hvilken graviditetstest skal jeg velge?

Det finnes et hav av graviditetstester på markedet, og det kan være utfordrende å finne ut hvilken man skal velge. For det første så er det mange forskjellige typer tester. Du har graviditetstester formet som en stav, graviditetstester i strimmel (strips), digitale graviditetstester, tidlig graviditetstester osv. Har du først bestemt deg for hvilken type test som passer deg, så har du også en rekke forskjellige merke å velge ut fra. Du har kjente merker som RSFU og Clearblue, også har du mer ukjente internasjonale merker.

For å gjøre det mindre komplisert så er det viktig å huske på at de aller fleste graviditetstester bygger på en teststrimmel (strips) i bunn. Selv de kjente og dyre testene har en slik teststrimmel innebygd i testen. Dette gjør at de fleste graviditetstester har de samme kvalitetsmessige egenskapene. Påliteligheten (som oftest over 99%) til de forskjellige testene er dermed de samme. Det som skiller testene er dermed pris, utseende og design.

 

Graviditetstest strimmel (strips)

 

Graviditetstest i strimmel eller strips som det kalles internasjonalt er basisen for de aller fleste tester. Disse graviditetstestene består av en enkelt strimmel som dyppes rett ned i urinen. Svaret på testen får du i løpet av 5 minutter. Testen tar liten plass, og er enkel å kvitte seg med. Disse testene er som oftest svært billige, men allikevel like sikre som alle andre tester.

Graviditetstest stav

 

Graviditetstest stav er formet med tanke på brukervennlighet og hygiene. Her kan man tisse direkte på staven uten å søle eller være i behov av et beger å tisse i først.

Digital graviditetstest

Digital graviditetstest er produsert med tanke på de som ikke ønsker eller syns det er vanskelig å tolke graviditetstestene. Ved bruk av en digital graviditetstest så får du et klart «ja» eller «nei» på om du er gravid.

Tidlig graviditetstest

Tidlig graviditetstest er for de utålmodige. Med disse testene kan man teste seg opptil flere dager før forventet menstruasjon. Testene har gjerne en følsomhet på 10-20 mIU/mL i motsetning til 25mIU/mL hos de vanlige testene.

Ulempen med disse testene er at påliteligheten til testen synker jo tidligere du tester deg. Skulle man få et positivt svar bør man følge opp med vanlige graviditetstester etter forventet menstruasjon.

 

Graviditetstestene til Testhelsen.no finner du her.

Én kommentar til «Hvordan virker graviditetstester?»

Legg igjen en kommentar